Jak a z čeho vzniká konečná cena jízdního kola? Cena, která je doporučená dovozci a ovlivněná situací na finančních trzích? Co je pravdy na tvrzení, že částky za nákup kola konečným spotřebitelem jsou zbytečně vysoké? Mrkněme trošičku blíže na dlouhou cestu tzv. maloobchodní ceny.

Prvopočátkem vzniku jízdního kola je MYŠLENKA.

V něčí hlavě se za záhadných okolností zjeví něco, co připomíná rám kola, dokonce i celé kolo v plné kráse. Zůstaňme u tvůrců rámů. Zatím. Rám kola rotuje v šedé kůře mozkové, designově vyladěné a ze špičkových materiálů. První část ceny kola je na světě. Rozjíždí se kolotoč kolem jeho vývoje. Je potřeba myšlenku změnit ve skutečnost. V době PC jde vše přes počítačovou grafiku, design, simulace, propočty, výběry materiálu atd. Jeden člověk by toto vše asi nezvládl. Týmová práce odborníků taky něco stojí. Jakmile je kolo na papíře (disku), hledá se výrobce. Výrobce má dodavatele materiálu potřebného k výrobě rámu a ostatních komponentů. Potřebná surovina se získává z dolů, lomů, lesů, vod a strání.....

Vraťme se k výrobci. Vyrobí první prototypy a jde se testovat.

Nemůžeme přeci rám, potažmo kolo vpustit do světa ve stavu, kdy se při prvním švihu pod cyklistou rozsype (vyjma „hypermarketovek“). Cena kompletního testování, která zahrnuje počítačové programy, testovací stroje, uměle vytvořené i reálné podmínky simulující skutečné užívání cyklistou, se šplhá do několika milionových částek. Rám nám tedy prošel testy a může na výrobní linku. Jenže je potřeba vyrobit formu, podle které se bude moci rám vyrábět sériově. A taková forma taky není zrovna levná záležitost. Jsme ve výrobě – dělníci, mistři, technologové výroby, CNC stroje, robotizované linky, skladové prostory. Pane jo! A v čem půjde výrobek na trh?! Je potřeba vyrobit fešný obal, který vydrží převoz, přenášení, rozdílné klimata, vystavování v regálech atd. Jen pro zajímavost: duše jedné velmi známe značky (nebudeme dělat „reklamu“, proto neuvedu název) stojí s papírovým obalem cca 120,- Kč a bez 80,- Kč. Ovšem obal není jen kus papíru nebo plastu. Je to nosič loga, reklamy, informací o výrobku.

Od samotné výroby jsme se plynule přesunuli k tomu, co hlavně a v prvé řadě (nebudeme si nic nalhávat) prodává jízdní kolo – propagace, reklama.

Výroba reklamy je další nemalou složkou „naší“ MOC (rozuměj maloobchodní ceny). Taková reklama v časopisech, TV, netu, bilboardy, bannery, katalogy, reklamní předměty a mega dalších možností, jak svoje jízdní kolo předvést světu. Propagace výrobku není zaměřena jen na koncové zákazníky, ale i na prodejce, maloobchody. Když si takový maloobchodník vybere značku, kterou míní prodávat, je potřeba ji k němu dopravit. Kolikátá je to část naší ceny? Buď existuje přímý prodej do obchodů, což je vzhledem k velikosti zeměkoule a stále rostoucí globalizaci světa málo obvyklé. Anebo jsou tu dovozci/dodavatelé se svými sklady. Těm se říká velkoobchody. Málem bychom zapomněl na dopravu se zboží do těchto VO. Letadla, lodě, vlaky, dálková doprava, místní doprava – hmm. Kolik stojí nafta a mýtné? Firma zabývající se dovozem a velkoobchodem stanoví dle dalších kritérií VOC (rozuměj velkoobchodní cenu) s / bez DPH (rozuměj daň s přidané hodnoty – vysvětlovat rozhodně nebudu), současně i doporučenou MOC pro maloobchod. Takový maloobchod někde sídlí, má nějaké prostory, někdo ho vlastní, občas má i zaměstnance a ti všichni by rádi uživili sebe i své rodiny. Konec? Ne.

Konečnou cenu rámu, kola, i jeho částí neovlivňuje jen tento mnou nastíněný proces.

Na cenu má velký vliv i chování lidí na celém světě (záměrně nepíši ...a přírody. Ta si dělá po miliony let co chce, jen my se do ní zbytečně.......). Války, stávky, migrace, vzdělanost, pořádání sportovně kulturních akcí atd. (např. po OH v Pekingu stouply platy v Číně průměrně o 40%). Výrazně ovlivňuje cenu i množství, v jakém kola jednotliví výrobci vyrábějí.

Zdá se Vám stále cena rámu a jízdních kol neúměrně vysoká? Zauvažujte nad tím, kolik lidí a vlivů se podílí na vzniku jednoho cyklistického rámu.